Gevangenpoort

Gevangenpoort

De Gevangenpoort

Praktische Informatie

Adres:

Museum de Gevangenpoort
Buitenhof 33
2513 AH Den Haag

www.gevangenpoort.nl

Ticketverkoop

Op deze locatie kun je tickets kopen

Helden achter tralies (vanaf 8 jaar)

Wanneer is iemand een held? Zaten er in de Gevangenpoort eigenlijk ook helden achter de tralies? Kom naar de Gevangenpoort en ontmoet twee gevangenen die hier vroeger vastzaten. Laat je rondleiden door eeuwenoude cellen en ontdek dat je vroeger als straf écht voor paal gezet werd. Ga daarna aan de slag tijdens de workshop en maak je eigen schandbord!

De Gevangenpoort is een beetje te eng voor jonge kinderen. Daarom geldt de adviesleeftijd 8+.

Gevangenpoort

Heldenmenu

Tijdens de Museumnacht Kids verkopen we diverse gezonde en zoete lekkernijen vanaf €2,50. Het volledige menu wordt later nog bekend gemaakt.

Programma in tijd

Wat is er te doen?

Verhalenverteller: luister naar het ontsnappingsverhaal van een Franse gravin

Een zomerse zondagavond, 1722: de cipier van de Gevangenpoort loopt zijn laatste controlerondje langs de cellen. Het lijkt rustig te zijn, de gevangenen zijn stil. De volgende ochtend wordt hij plotseling wakker door hard gebonk op de poort: voorbijgangers wijzen hem op het gebroken glasraam van de Raadkamer. Het enige dat nog te zien is, is een stukje afgescheurde kleding dat vast is blijven zitten aan een spijker…

Vandaag vertelt markiezin Levy de Chateaumourand in hoogst eigen persoon het spannende verhaal over haar ontsnapping uit de Gevangenpoort. Wie heeft haar geholpen? En hoe kwam ze door het kleine raampje van 60 bij 35 centimeter?

Ieder half uur tussen 17.00 en 22.00 uur. Vanaf 8 jaar
Kinderrondleidingen door het cellencomplex

Ga je mee met een spannende rondleiding door de eeuwenoude cellen van de Gevangenpoort? Wie weet kom je onderweg wel een oud-gevangene tegen…

Ieder half uur tussen 17.00 en 22.00 uur. Vanaf 8 jaar
Workshop ‘Maak je eigen schandbord’

‘Voor paal staan’ of ‘een blok aan je been’ hebben: je hebt vast wel eens van deze uitdrukkingen gehoord, maar weet je ook waar ze vandaan komen? Ze hebben te maken met de straffen die een gevangene vroeger kon krijgen. Deze straffen vonden altijd buiten de Gevangenpoort plaats, met een schandbord om je nek, zodat iedereen uit het dorp kon zien wat je verkeerd had gedaan. Daar stond bijvoorbeeld op dat je vee had gestolen of iemand had bedrogen.

Tijdens deze speciale kinderworkshop ga je zelf aan de slag: we toveren linnen tasjes om tot heuse schandborden. Wat komt er op jouw “schandbord” te staan? Na afloop kun je je met jouw zelfgemaakte schandbord laten fotograferen.

Doorlopend Vanaf 8 jaar
Stem mee: wie is volgens jou de held?

Wanneer is iemand een held? Kan een held eigenlijk ook achter tralies belanden? Stem mee en laat ons weten wie volgens jou de echte held van het verhaal is.

Doorlopend Vanaf 8 jaar